I dag er vi alle mere online end nogensinde før. Uanset om du er ung eller gammel, så er det vigtigt at være opmærksom på sikkerheden på nettet. Digital sikkerhed er en essentiel del af at navigere i den moderne digitale verden, hvor der er mange muligheder, men også store risici for svindel og misbrug af personlige oplysninger.
I denne artikel guider jeg dig gennem nogle af de vigtigste tips til online sikkerhed, så du kan beskytte dig selv og dine kære, når I færdes på internettet og de sociale medier. Cybersikkerhed er vigtigt for alle:
-
Sikkerhed på nettet er afgørende for både unge og ældre
-
Brug stærke adgangskoder og del aldrig ukritisk dine personlige oplysninger
-
Phishing-angreb kan ramme alle så lær hvordan du undgår disse cyberangreb
-
Softwareopdateringer er vigtige for at beskytte dine elektroniske enheder
-
En VPN kan i mange tilfælde beskytte din personlige informationer og data
Hjælp andre med at forstå og implementere gode sikkerhedsprincipper, da vi alle så opnår bedre sikkerhed på nettet. Mit navn er Steffen Larsen og mit mål her på siden som redaktør, at gøre internetsikkerhed mindre teknisk og lettere at forstå for både unge og gamle.
Forfatter og redaktør Steffen Larsen har også en Bachelor i Cyberteknologi fra DTU og 11 års praktisk erfaring relateret til netværk og internet sikkerhed.
Vigtigheden af sikkerhed på nettet
I dagens Danmark er online svindel og tyveri af dine personlige informationer og data desværre blevet en ganske almindelig hændelse. Dette skyldes i høj grad internettets bekvemmelighed og fascinerende natur, som gør kommunikation og selvbetjening ekstremt nemt.
De fleste som har været offer for datatyveri forklarer alle enslydende, at det kan være meget traumatiserende at opleve. Det er dog værd at huske på, at det ikke er et tegn på naivitet eller dumhed. Selv den mest kyndige og smarte forbruger kan blive offer for online hackere og IT-kriminelle som prøver at få adgang til dine økonomiske informationer. It-kriminalitet er en væsentlig trussel, der inkluderer digital svindel, og det er vigtigt at være opmærksom på disse farer.
Faktisk har over 33% af alle danskere på over 25 år ifølge dansk statistik på en eller anden måde oplevet online svindel. Selvom internettet kan virke skræmmende og farligt, så er der mange gode og nemme måder at beskytte sig selv og sine informationer på.
Denne guide til cybersikkerhed er rettet mod både mindre teknisk kyndige brugere og ældre borgere. Kort sagt, folk der kan finde internettet overvældende eller forvirrende. Hvor det er muligt, vil jeg undgå at bruge for mange tekniske termer.
Online sikkerhed for de unge
For unge er det vigtigt at være opmærksom på sikkerheden online. Cyberangreb er en af de nye, store trusler for både unge og gamle. Unge bruger ofte internettet til sociale medier, spil og skolearbejde, og det gør dem til lette mål for hackere og svindlere. Fortæl dit barn om vigtigheden af online sikkerhed og hvordan de kan beskytte sig selv ved at undgå at dele følsomme oplysninger og være opmærksomme på svindlere.
Ved at beskytte dine personlige oplysninger med eksempelvis en VPN eller firewall så kan du undgå mange problemer.
Internet sikkerhed for seniorer
Seniorer er også i farezonen, når det kommer til internet sikkerhed. Mange ældre er ikke rutinerede brugere af smartphones eller internettet, hvilket gør dem sårbare over for svindel og phishing-angreb. Det er derfor vigtigt, at du lærer at genkende mistænkelige links og beskeder som du modtager per mail eller på mobil telefonen. Ellers kan følsomme oplysninger falde i de forkerte hænder.
Konsekvenser af manglende sikkerhed
Manglende sikkerhed på nettet kan have alvorlige konsekvenser. Du kan risikere at få stjålet dine personlige oplysninger, hvilket kan føre til identitetstyveri.
Derudover kan du og dine kære også blive udsat for økonomisk svindel, hvor familiens bankoplysninger bliver misbrugt. Derfor er det vigtigt at tage forholdsregler og beskytte sig selv online.
7 gode råd til Online Sikkerhed
I en tid, hvor vi er mere online end nogensinde før, så er det vigtigt at være opmærksom på cybertrusler. Læs videre for at lære, hvordan du kan holde dine oplysninger sikre. Det er afgørende at minimere risikoen for online trusler ved at tage de nødvendige forholdsregler.
Her er 7 vigtige råd til at beskytte dig selv når du er online:
-
Hold din software opdateret.
-
Vær forsigtig med e-mails og links.
-
Brug antivirus- og anti-malware programmer.
-
Vær forsigtig med offentlig Wi-Fi.
-
Skab stærke og sikre adgangskoder.
-
Aktivér to-faktor-godkendelse.
-
Sørg for at have mindst en backup af dine data.
Hold din software opdateret
En af de mest grundlæggende, men også mest oversete metoder til at beskytte dig selv online er at holde din software opdateret. Når du får en besked om, at der er en opdatering tilgængelig, så sig ja tak og opdater dine elektroniske enheder.
Disse opdateringer indeholder ofte sikkerhedsrettelser, der kan forhindre hackere at få adgang til din computer og online konti.
E-mails, links og falske netbutikker
Når du modtager e-mails, skal du altid være opmærksom. Tjek afsenderens adresse og vær opmærksom på, om der er noget, der ser mistænkeligt ud.
Hvis en e-mail ser ud til at komme fra en velkendt virksomhed, men afsenderens adresse ikke stemmer overens, så klik ikke på disse links. Det kan være et phishing-forsøg. Spam-mails kan indeholde phishing-forsøg, hvor svindlere forsøger at lokke personlige oplysninger fra brugere under dække af fx en bank eller offentlig myndighed.
Brug antivirus- og anti-malware
Det er vigtigt at have antivirus programmer og anti-malware installeret på dine elektroniske enheder. Der findes mange gratis muligheder hvis du ikke har råd til at købe de bedste it-programmer.
Software relateret til online sikkerhed kan hjælpe med at beskytte dine enheder mod skadelig software. Disse programmer kan beskytte dig mod en stor del af de trusler, der findes på nettet, men det er stadig vigtigt at være opmærksom på, hvad du klikker på og hvem du godkender på de sociale medier.
Offentlig Wi-Fi
Når du bruger offentlige Wi-Fi netværk som eksempelvis på en café eller i lufthavnen, så skal du være ekstra forsigtig. Hackere kan nemt få adgang til dine oplysninger, når du bruger et usikkert netværk.
Undgå at tjekke bankoplysninger eller følsomme data, når du er på offentlig Wi-Fi. En hel del unge er flere gange blevet hacket, da de loggede på wifi på McDonalds og lignende hotspots.
Stærke og unikke adgangskoder
En stærk adgangskode er din første forsvarslinje mod hackere. Brug en kombination af bogstaver, tal og symboler for at gøre det sværere for andre at gætte din kode.
Undgå at bruge lette koder som ‘123456’ eller ‘password’. Skift dine adgangskoder regelmæssigt ud og brug forskellige koder til forskellige konti. Det er vigtigt at skifte password ofte for at øge sikkerheden og reducere risikoen for hacking og identitetstyveri. Brug altid som minimum multifaktorgodkendelse hvis muligt.
Aktivér to-faktor-godkendelse
To-faktor-godkendelse tilføjer et ekstra lag af sikkerhed. Når du logger ind, skal du ikke kun indtaste din adgangskode, men også en kode, der sendes til din telefon.
Dette gør det meget sværere for hackere at få adgang til dine online konti, selv hvis de kender din adgangskode.
Del aldrig dine personlige oplysninger som adresse, telefonnummer eller CPR-nummer på nettet, medmindre det er absolut nødvendigt. Vær opmærksom på, hvem du deler dine oplysninger med, og sørg for, at hjemmesiden er sikker.
Backup af dine data
Det er vigtigt at have backup af dine data. Uheld kan ske for alle, og hvis din computer går ned, så kan du miste vigtige oplysninger. Brug en ekstern harddisk eller en cloud-tjeneste til at sikre, at dine data altid er beskyttet.
Ved at følge disse tips kan du beskytte dig selv og dine oplysninger mod svindel og hacking. Husk, at det er bedre at være forsigtig end at fortryde. Hold dig informeret og vær altid på vagt, når du er online.
Online Senior Sikkerhed
For at undgå svindel er det vigtigt at du er opmærksom på mistænkelige opkald og beskeder. Pas på de falske opkald og vær på vagt over for beskeder, der ser mærkelige ud. Hold øje med falske netbutikker og vær forsigtig med at dele personlige oplysninger med andre over internettet.
Når du bruger de sociale medier som eksempelvis Facebook, TikTok, Instagram og Twitter (x.com), så skal du være forsigtig med, hvad du deler på disse platforme. Undgå at dele for mange personlige oplysninger, og vær opmærksom på, hvem der kan se dine opslag. Det er også en god idé at gennemgå dine privatlivsindstillinger regelmæssigt.
Sørg for, at din computer og smartphone altid har de nyeste softwareopdateringer. Disse opdateringer indeholder ofte vigtige sikkerhedsforbedringer, der kan beskytte dig mod de nyeste cybertrusler.
Værktøjer og Ressourcer til Cybersikkerhed
For at beskytte din computer mod virus og malware, er det vigtigt at bruge et godt antivirusprogram. Nogle af de mest anbefalede og populære programmer inkluderer:
-
Avast
-
Bitdefender
-
Norton
-
Kaspersky
-
NordVPN
Disse programmer tilbyder forskellige niveauer af beskyttelse og kan hjælpe med at holde dine data sikre. Det er også vigtigt at opretholde en sikker digital tilstedeværelse ved at downloade software fra betroede kilder og bruge ressourcer som SikkerDigital, der tilbyder vejledning og værktøjer til at navigere sikkert på nettet
VPN-forbindelse
En VPN (Virtual Private Network) kan hjælpe med at beskytte dit privatliv online. Når du bruger et VPN software, så bliver din internetforbindelse krypteret, hvilket gør det sværere for hackere at få adgang til dine data.
Det er især nyttigt at bruge en VPN-service, når du bruger offentlige Wi-Fi-netværk eller har et arbejde hvor du er meget på farten.
Læs min VPN GUIDE og lær alt om websikkerhed i 2024.
Internet sikkerhed i hverdagen
Når du handler online, er det vigtigt at sikre sig at hjemmesiden er troværdig. Tjek altid, om webadressen starter med “https” og kig efter en lille hængelås ved siden af URL'en.
Brug aldrig offentlige computere til at foretage køb, og undgå at gemme dine betalingsoplysninger på hjemmesiderne.
Privatliv på sociale medier
Deling af dine personlige oplysninger på alle typer sociale medier kan være risikabelt. Sørg altid for at justere dine privatlivsindstillinger, så kun dine venner kan se dine opslag.
Vær forsigtig med, hvad du deler, og undgå at poste følsomme oplysninger som eksempelvis din adresse, telefonnummer eller hvornår du er på ferie. Offentlige Wi-Fi-netværk kan være praktiske, men de er ofte usikre.
Wi-Fi og følsomme oplysninger
Undgå at logge ind på vigtige konti, som din bank eller e-mail, når du bruger offentligt Wi-Fi. Hvis du skal bruge et offentligt netværk, så kan en VPN hjælpe med at beskytte dine data.
Børn og sikkerhed online
Det er vigtigt at lære børn om sikkerhed på nettet fra en tidlig alder. Start med at forklare dem hvorfor det er vigtigt at lære hvordan man undgår digital svindel.
Gennemgå grundlæggende regler som eksempelvis brugen af stærke adgangskoder og ikke dele personlige oplysninger med fremmede.
Ligesom børnene så kan seniorer have svært ved at navigere rundt i den digitale verden. Det er en god idé at gennemgå sikkerhedstips med hele familien og hjælpe med at installere alle nødvendige værktøjer som eksempelvis antivirus og VPN.
Vi skal hjælpe hinanden med internetsikkerhed
Del nyttige ressourcer og informationer med både unge og ældre. For eksempel kan du finde gode råd om IT-sikkerhed på Borger.dk og hos Ældresagen. Det er også en god idé at holde sig opdateret på de nyeste digitale trusler og dele denne viden med andre.
Her på bedstevpn.dk tester vi også regelmæssigt de forskellige værktøjer og metoder til online sikkerhed så du altid er beskyttet med de nyeste online cybertrusler.
At være sikker på nettet er vigtigt for både unge og ældre. Vi skal alle være opmærksomme på de trusler, der findes online, og tage de nødvendige forholdsregler.
Ved at følge de gode råd og anbefalinger kan vi beskytte os selv og vores personlige oplysninger. Husk at hjælpe hinanden, især dem der ikke er så teknisk kyndige. Sammen kan vi skabe et tryggere digitalt miljø for alle.
Privatlivspolitikken her på bedstevpn.dk er simpel og nem at huske. Vi gemmer ingen informationer om hverken dig eller dine elektroniske enheder.